Weerstand in projecten



Weerstand tegen verandering hoeft er niet te zijn! Wat als we er zouden van uitgaan dat mensen wel willen veranderen maar niet veranderd willen worden?

Vijf bevindingen:

1. We hebben nood aan het irrationele om in beweging te komen. Ons vertrekpunt is een wens, een droom, een passie, een vonk, een ideaal. Onze weg loopt van een wens naar kennis, langs reflectie en uiteindelijk naar actie. Om met je team naar de overkant te varen moet je hen niet aanleren hoe ze hout moeten verzamelen en een boot moeten bouwen. Je moet hen leren verlangen naar de eindeloze uitgestrektheid van de oceaan.

2. Hoe krijg je iemand in beweging?
Niet door te staan zwaaien van de overkant: “kom, hier moet je zijn!” Wat je dan vooral krijgt is scepsis. Niet door aan anderen te trekken, dan zetten mensen zich schrap.  Niet door te duwen, dan keren mensen terug naar hun startpunt als je stopt met kracht uitoefenen. De clou is: wees leuk gezelschap en ga samen op weg. Bepaal samen de stappen op je route, geef positieve feedback, maak plezier.

3. Maak verandering klein: ontwerp kleine stappen. Wat brengt mij dichter bij wat ik wil en kost geen geld en slechts enkele seconden tijd? We willen geen digitale kijk op verandering: alsof er een on/off switch is die ons omzet van de huidige toestand naar de gewenste. Dat maakt mensen moedeloos en zorgt voor verzet en stilstand. Verandering mag organisch, klein en levend zijn.

4. Geef vrijheid en ruimte: laat mensen zelf invullen hoe ze willen stappen naar het gewenste doel. Laat de verandering van hen zijn, maak hen eigenaar. Het gewenste toekomstbeeld samen creëren is voldoende, daarna mag de initiator achteruit gaan zitten. Ieder mag op eigen kracht en geheel eigen wijze richting doel evolueren. Sommigen zullen trager gaan, anderen sneller. Wie sneller de verandering omarmt en realiteit maakt, mag inspirerend zijn voor wie trager gaat of moeilijk in beweging komt. De beweging zal zich dan zelf verspreiden.

5. Maak wat je wil bereiken interactief en transparant: dit is wat we willen, dit zullen we samen doen. We geven het samen vorm. Vanuit ieders kracht en expertise. Een teveel aan zakelijkheid en controle creëert weerstand. Bezieling, vertrouwen en samenwerking hebben we nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten