Principes van projectmatig werken

Uiteraard is ieder project anders. Er zijn echter wel principes die bij ieder project toepasbaar zijn. Deze projectwetten vormen de basis onder ieder project. Deze wetten negeren tijdens het werken met projecten, leidt onherroepelijk tot grote problemen. Ons advies? Neem deze principe's serieus en deel deze met de betrokkenen bij het project. Nog beter, maak er duidelijke afspraken over!

Eerst denken, dan doen. Misschien is dit wel de belangrijkste. In tegen stelling tot improviseren en ad hoc werken, kijken we bij  een project vooruit. Eerst wordt er nagedacht waar we staan en daarna denken we na over de vraag waar we naar toe willen. Vervolgens denken we na over de vraag hoe we dat gaan realiseren. Dat denken kost veel  tijd, veel overleg. Maar het is noodzakelijk, eventuele fouten kunnen vaak moeizaam hersteld worden én herstel kost tijd en geld.

Van grof naar fijn. In het begin van een project zijn zaken nog niet altijd helemaal duidelijk, er valt veel te kiezen. Naar mate het project vordert, komt er steeds meer focus. Er komt steeds meer helderheid. Wat ooit begon als een idee,  wordt nu concreet. Een grote fout die projectleiders kunnen maken is dat er in het begin te veel details geregeld worden. Dan wordt de ruimte en creativiteit in het project sterk beperkt. Dat is ook niet nodig want de keuzes tijdens het project, zullen van zelf leiden tot steeds beperktere ruimte in het project.

Kiezen. Ieder besluit is een keuze. Tijdens een project worden er voortdurend keuzes gemaakt. Kiezen we optie A of optie B. Kiezen betekent ook dat er dingen niet gedaan worden. De gemaakte keuzes in een project geven richting aan het project en zijn bepalend voor het succes van een project. Hoewel niet altijd even raadzaam voor de voortgang in een project, betekent kiezen ook dat besluiten heroverwogen kunnen worden.

Afspraak is afspraak. Project discipline is van groot belang. Een planning kan alleen gehaald worden als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. Als de afspraken in een project niet 'heilig' zijn, dan ontbreekt het de projectleider aan sturingsmogelijkheden en daarmee valt een belangrijk projectvoordeel weg; de beheersbaarheid. Een project wordt onbeheersbaar als het principe van 'afspraak is afspraak' niet serieus genomen wordt.

Sturen op proces en resultaat. De taak van een projectleider is om overzicht te houden en te sturen op het proces, zonder het resultaat uit het oog te verliezen. Een projectleider die ook nog eens inhoudelijk werk doet loopt het risico het overzicht te verliezen. Ons advies; scheid zoveel mogelijk de uitvoering en leiding van een project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten