Aangewezen als projectleider. Wat nu?

Gefeliciteerd. Je bent aangewezen als projectleider van een belangrijk project voor de organisatie. Natuurlijk, inhoudelijk heeft u kennis van zaken en weet u iets van projectmanagement. Toch maakt u zich zorgen. Verantwoordelijk zijn voor zo'n belangrijk project? Een mooie kans, toch? Of toch niet? Het eerste gesprek met de opdrachtgever, leverde veel vragen op. Achteraf bedenk je dat je één belangrijke vraag niet hebt gesteld. Waarom ik? En wat weet ik eigenlijk van het motief van de opdrachtgever? Voor onervaren project managers is het belangrijk om het motief van de opdrachtgever te kennen. Voordat je met een project start is het goed om na te denken over de vraag:
"Wie is de opdrachtgever en wat wil deze met het project?" Er zijn een aantal mogelijkheden
1. De opdrachtgever ziet het project als een onderdeel van een politiek spel in de organisatie. In dat spel wil de opdrachtgever graag scoren en zeker geen gezichtsverlies leiden. Jij bent een pion in dit spel. De opdrachtgever zal je alleen in bescherming nemen als dat in het spel past, maar je ook offeren als dat beter uit komt. In dat geval kun je beter "nee" zeggen tegen een project, tenzij je het niet erg vindt om te sneuvelen tijdens een project.
2. De opdrachtgever heeft geen tijd en delegeert het project aan jou. De opdrachtgever heeft het druk en heeft eigenlijk geen tijd voor begeleiding en overleg. In de praktijk worden overleggen uitgesteld en afgezegd en de besluitvorming wordt daardoor vertraagd.De opdrachtgever wil eigenlijk geen gezeur, jij moet het regelen. Geen enkel project loopt vanzelf, en je gaat zelf besluiten nemen om de projectvoortgang er in te houden. Tot dat het project uit de planning of de kosten gaat lopen of dat resultaten niet gehaald  kunnen  worden. Of nog erger, het gaat mis omdat je besluiten hebt genomen die de opdrachtgever had moeten nemen. Je bent buiten je bevoegdheden getreden! De opdrachtgever vindt dat je het project niet goed gemanaged hebt en een nieuwe projectleider wordt aangesteld.
3. De opdrachtgever is dat tegen wil en dank. Er is geen interesse en nog erger de opdrachtgever is opportunistisch; waait met alle winden mee en de scope van het project verandert voortdurend. Als de projectdefinitie en de scope steeds veranderen, dan wordt het wel heel moeilijk om een project tot en goed einde te brengen.
4. De opdrachtgever zit het in jou zitten. Het project is voor jou een mooie ontwikkelingskans en de opdrachtgever vindt het normaal dat je fouten maakt. Je kan terecht bij de opdrachtgever om te sparren en om advies te vragen, zonder dat de relatie opdrachtgever en projectleider onder druk komt te staan. Jullie doen het project - in verschillende rollen - immers samen.
Advies: Bedenk voor het project of je met deze opdrachtgever een partner relatie kunt ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten