Project binnen de planning houden, hoe?

Hoe houd ik mijn project op schema? Met deze vraag worstelen veel projectleiders. Projecttaken die uitlopen, waardoor andere projectonderdelen niet verder kunnen. Het momentum en de schwung uit het project verdwijnen. Kosten lopen op en projectgroepleden gaan prioriteit geven aan andere werkzaamheden. Krijg ze er maar weer eens bij! Kortom de gevolgen kunnen desastreus zijn. Hoe kan je dit voorkomen?
Hier vier mogelijke oplossingen:
1. Stel jouw kritieke pad vast en focus daar op. Door het kritieke pad steeds voor ogen te houden, is het makkelijker om prioriteiten te stellen en effectief met hulpmiddelen te schuiven.
2. Bouw voldoende ruimte in de planning, in ieder project gebeuren immers onverwachte dingen. Het geeft je de mogelijkheid om taken te vertragen zonder dat de rest van het project stil komt te liggen.
3. Meer inzet op het kritieke pad. Als jij jouw kritieke pad kent, dan kan je het project versnellen door meer mensen aan de taken op het kritieke pad te laten werken. Werken aan taken die niet op het kritieke pad liggen, zal het project niet versnellen.
4. Herzie je planning! Was de oorspronkelijke planning goed? Vraag je af of je met de kennis die je hebt opgedaan, het niet handiger is om de planning om te gooien.
Een laatste redmiddel als dit alles niet werkt: Bespreek met jouw opdrachtgever in hoeverre sommige onderdelen van het projectresultaat weg gelaten kunnen worden zonder dat dit tenkoste gaat van het totale projectresultaat.
Ken jij jouw kritieke pad?
Hulp nodig om op schema te blijven? Neem contact met ons op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten