Risicomanagement in projecten

Risico management is een onderwerp waar veel over wordt gesproken. Achteraf. Vaak blijkt bij de analyse van een project dat niet bracht wat er van verwacht werd dat er risico's niet goed inschat werden. Nog veel vaker bleek dat er niet was stil gestaan bij de risico's.
Het geheim van risicomanagement is pro actief zijn. Voor het project start nadenken over de vraag wat er allemaal mis kan gaan. Sommige mensen zijn daar overigens buiten gewoon goed in. Gebruik deze mensen daar dan ook voor!
Het identificeren van risico's is de eerste stap. De tweede stap is om in te schatten in hoeverre deze risico's zich in de praktijk zullen voordoen. En wat de impact daarvan is. Hoe ernstig is het als het risico optreedt? Het bedenken van maatregelen is drie.
Onze tip? Zorg er altijd voor dat er meerdere maatregelen bedacht zijn. Als de ene oplossing niet werk, dan kan er altijd naar de tweede oplossing overgeschakeld worden. Werk met scenario's. Maatregelen kunnen tijd kosten en geld. Neem deze op in de beheersplannen die daar betrekking op hebben. De beheersplannen staan niet op zich. Het is jammer dat u maatregelen hebt bedacht, maar dat vergeten is deze mee te nemen in het financieel plan.
Stem dit duidelijk af met de opdrachtgever, maak de opdrachtgever bewust van het risico! Wellicht kan de opdrachtgever een aantal risico's weg nemen. Overigens blijf je als projectleider altijd verantwoordelijk, ook als u een deel van het risico management weg delegeert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten