Projecten starten

Bezint eer ge begint        
In veel organisaties krijgen projectleiders projecten toegewezen. Daarmee gaan ze uiteraard aan de slag. Het is immers hun "job" om projecten te leiden en tot een goed einde te brengen. Toch is het zinvol om eerst eens een pas op de plaats te maken. Waarom? Hieronder volgen een aantal tips:

1. Zorg dat je de context van het project begrijpt! Een projectleider kan alleen effectief optreden als hij (of zij) begrijpt waarom het idee of initiatief is ontstaan. Alleen dan kan er voldoende wisselwerking tussen de belangrijkste stakeholders, omgeving en projectgroep ontstaan. Iedereen weet wat het doel is van het project, er is geen ruimte voor een andere interpretatie. Kortom er kan resultaatgericht gewerkt worden. Teamleden weten immers wat er bereikt moet worden en kunnen gemotiveerder aan de slag. Een ander voordeel is dat de opdrachtgever ook niet voortdurend hoeft bij te sturen.
2. Is er voldoende reden om het project te starten? Denk aan vragen als; wie wil het project en waarom? Is de opdrachtgever ook in staat het project te ondersteunen?
3. Is het projectresultaat ook haalbaar? Soms is het noodzakelijk om een vooronderzoek te doen, waarbij getoetst wordt of het idee krachtig genoeg is en of het realistisch is. Een andere belangrijke vraag is of dit projectresultaat bijdraagt bij de organisatie doelstellingen.
Kortom het waarom (legitimering) en het wat (fundament van het project) dienen duidelijk te zijn.
Onze tip aan de projectleider: onderzoek deze zaken alvorens een projectopdracht te accepteren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten