Projectmanagement bij overheid (gemeente)

Projectmatig werken heeft binnen gemeenten en provincies een grote vlucht genomen. Met name voor gemeenten is het een uitstekend instrument dat tegemoet komt aan de wens van beheersbaarheid en overzichtelijkheid. De kern van projectmatig werken is immers een helder omschreven projectresultaat en een aanpak waarin ieders rol en bijdrage duidelijk is vastgelegd.
Projectmatig werken komt ook tegemoet aan de noodzaak om afdelingsoverstijgend te kunnen werken met een duidelijk begin en eindpunt. Een inventarisatie tijdens een training projectmanagement bracht voor de deelnemers die bij gemeenten werkzaam zijn de volgende vijf aandachtpunten naar voren:
1. Zorg er voor dat het duidelijk is wanneer er sprake is van een project. In sommige - relatief kleine - gemeente liepen 130 of meer projecten. Nadere beschouwing leverde op dat er in veel gevallen geen sprake was van een project maar van een klusje. Ook was niet altijd duidelijk of een project binnen de lijn thuis hoorde of binnen de projectorganisatie Het overzicht ging verloren en het gevoel van urgentie bij deelnemers en ontvangers was ver te zoeken.
2. Kies voor een duidelijke gestructureerde en eenduidige aanpak. Er is niet altijd duidelijk projectorganisatie vastgelegd, en de verschillende rollen die daarin thuis horen. Ook de besluitvormingsprocedures bleken niet altijd duidelijk.
3. Ontwerp een heldere aanpak omtrent projectmatig werken. Het faseren van projecten, een duidelijke vertaling naar de beheersinstrumenten van GOKIT en het gebruik maken van een uniform plan van aanpak, rapportage's en evaluaties. Een duidelijke leidraad vergroot de transparantie en bestuurbaarheid voor de verantwoordelijken.
4. Zorg voor een goed opleidingsplan, zowel voor projectleiders en projectmedewerkers maar ook voor de opdrachtgevers. Op die manier kan al tijdens het opleiden de gewenste eenduidigheid bereikt worden.
5. Maak de gewenste projectresultaten zo SMART mogelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten